Vedran Brozović

VEDRAN BROZOVIĆ

Vedran Brozović završio je četverogodišnji studijski program Bachelor Degree in Business uz savršeni uspjeh sa završnim radom na temu „Application of Artificial Intelligence in the Sector of Investment Funds“. Dobitnik je dekanove nagrade za seminarski rad „Capital Structure Determinants: Empirical Evidence from Zagreb Stock Exchange 2016″ i rektorove nagrade za timski znanstveni rad “Empirijsko istraživanje ekonomije dijeljenja u Hrvatskoj: navike i zadovoljstvo mladih korisnika uslugama prijevoza na zahtjev”. Također je dobitnik i posebne dekanove nagrade za natjecateljski uspjeh na studentskoj Univerzijadi u Rusiji. Tijekom studija najprije osvaja stipendiju Sveučilišta u Zagrebu, a zatim i stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost. Trenutno studira na diplomskom smjeru Managerial Informatics i radi kao konzultant u EY-u.

Odabrao sam smjer BDiB jer sam već tada radio u IKEA-i te sam bio upoznat s internacionalnim okruženjem. Tada sam znao da je ekonomija pravi odabir za mene, a dodatan je plus što je studijski program na engleskom te pruža odličnu priliku za upoznavanje i suradnju sa strancima. Već sam na prvoj godini započeo sa studentskim razmjenama kada me moj najbolji prijatelj Filip Hrastić nagovorio na sudjelovanje na Case Study natjecanju u Ljubljani, ali to je bio samo početak. Od tada sudjelovali smo na ljetnim školama u Utrechtu i Vilniusu, obišli Švedsku za vrijeme Business weeka, posjetili olujnu i snježnu Moskvu tijekom veljače u sklopu studentskog natjecanja… Takva su mi studentska događanja uistinu omogućila nezaboravna sjećanja. Nikada nisam mislio da ću uživati u predavanjima vrhunskih profesora krstareći Jadranom u sklopu ITHAS-a ili probati dimljenu piletinu u izaslanstvu Jamajke u Ženevi tijekom Model WTO konferencije na St. Gallenu.

Moje najnovije iskustvo je ono stažiranja pri američkom divu Amazonu u njihovom europskom središtu u Luksemburgu. Za posao sam se prijavio putem interneta jer sam htio iskustvo rada u inozemstvu. Isprva nisam znao što očekivati, no njihov oglas kao da je bio pisan upravo za mene, jednostavno sam morao pokušati. Oglas je bio za financijskog analitičara, a u Amazonu je to pozicija koja zahtijeva razvijene vještine u programiranju i naprednoj analitici. Amazon je u selekcijskom procesu vrlo izbirljiv, intervjui su dosta zahtjevni i često uključuju rješavanje zadataka kakvi se pojavljuju i na radnom mjestu. To može biti pomalo zastrašujuće, no važno je ostati smiren i biti svoj, ne pokušavati nešto muljati. I postavljajte pitanja: i vi birate poslodavca, ne samo on vas.

Imao sam sreću da sam dobio ponudu od tri različita odjela pa sam uspio dogovoriti praksu u trajanju četiri mjeseca umjesto uobičajenih šest, što mi je omogućilo nesmetan nastavak diplomskog studija po povratku. Otići sam živjeti u posve novu zemlju svakako je veliki izazov, no nekakav strah gotovo da nisam stigao osjetiti. Samo tjedan dana po upisu zadnje ocjene u indeks već sam se našao u Luksemburgu. Luksemburg je vrlo simpatična i jedinstvena zemlja, a glavni je grad vjerojatno jedna od najmultikulturalnijih sredina uopće. Ako provedete samo pola sata odmarajući u parku, čut ćete većinu europskih, a i mnoge druge jezike. Cijene su također na svjetskoj razini. Za privatnu sam sobu uz dijeljenu kuhinju i kupaonicu izdvajao mjesečno osamsto pedeset eura, dok se stan uglavnom ne nalazi ispod tisuću i pol zbog čega mnogi stanuju u Francuskoj, Njemačkoj ili Belgiji te putuju svaki dan na posao u drugu državu. Naravno, plaće su jednako visoke – dovoljno je reći da su minimalne plaće iznad dvije tisuće eura mjesečno čime se uspiju pokriti svi troškovi.

Isprva nisam imao mnogo vremena za razgledavanje, od prvoga sam dana dobio mnogo odgovornosti i pred nama su bili veliki projekti. Slikovito je napomenuti da je moj uži tim za vrijeme četiri mjeseca prakse narastao s tri na čak jedanaest zaposlenika. Unatoč tome što smo došli iz posve različitih sredina, u uredu smo ubrzo stvorili opuštenu i prijateljsku atmosferu. Budući da sam praksu obavljao preko ljeta, gotovo sam svaki tjedan nekome od kolegica ili kolega pomogao u planiranju putovanja u Hrvatsku. Upoznao sam fantastične ljude sa svih kontinenata, ali i izvrsnu ekipu iz Hrvatske. Hrvata je u Luksemburgu tek oko tisuću, a mislim da nas prati glas odličnih sportaša, ali i dobrih zafrkanata.

Sam rad u Amazonu bio je vrlo zanimljiv, funkcionira kao najveći startup na svijetu. Kao što se često čuje u uredu: „It’s always day one”. Uredska zgrada otvorena je dvadeset i četiri sata, a radno vrijeme je većinom fleksibilno – dođeš i odradiš svoj dio posla kada ti odgovara. Kao i većinu studenata u stopu me pratila obveza pisanja završnog rada. Zbog toga sam odlučio iskoristiti priliku pa sam nerijetko do kasnih sati ostajao u uredu pišući završni rad. Baš praktično!

Kasnije sam uhvatio vremena i za putovanja. Iznimno mi se dopala zračna povezanost Luksemburga s ostatkom Europe. Avionske karte prava su bagatela. Za vrijeme svog boravka ondje vjerojatno sam posjetio barem polovicu europskih glavnih gradova, ali još važnije svoje najbolje prijatelje s faksa. Već spomenutog Filipa za vrijeme njegove prakse u Beču i Hrvoja Bilića u Edinburgh gdje pohađa diplomski studij.

Ključno je početi raditi. To je najbrži i najkonkretniji način za saznati što voliš ili ne voliš, što ti odgovara ili ne odgovara. Uvijek ima vremena za završiti studij, no važno je steći iskustva. Naposljetku, uspjesi nisu bitni ako ih nemamo s kime podijeliti.