0%
Posted inNovosti

Top 10 najplaćenijih zanimanja

Svi smo čuli za onu “Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu.”, no za veliku većinu realnost je nešto drugačija. Često ono što volimo smatramo (ili naša okolina smatra) tek hobijima, nedovoljno popularnima tj lukrativnima da bi na njima temeljili svoju egzistenciju. Rijetki su oni koji su uspješno spojili ugodno s korisnim, a čije korisno na listi zanimanja na svjetskoj razini donosi najviše ugode otkrijte u nastavku.

  1. Fizioterapeut

Zanimanje fizioterapeuta ne bazira se striktno na tjelesnim problemima pacijenata, izrazito je važan aspekt motiviranja u njihovom radu. Iako se na našim područjima ovaj posao ne smatra pretjerano unosnim, fizioterapeut u svjetskom prosjeku zarađuje gotovo 70 tisuća dolara godišnje, posebice u sportskoj medicini.

  1. Software developer

U ovom našem modernom dobu, čudno je zapravo kako ovo zanimanje nije u top 3 kada su plaće u pitanju. Prosječna plaća varira oko 70 tisuća dolara, ali s obzirom na freelancing mogućnosti, primanja su i mnogo veća.

  1. Odvjetnik

Odvjetničko zanimanje ne treba dodatno objašnjavati, pogotovo mukotrpno školovanje potrebno za ovo zvanje. Prosječna odvjetnička primanja mogu iznositi preko 80 tisuća dolara na godišnjoj razini.

  1. Marketing Menadžer

Primanja marketinških stručnjaka iznimno variranju, posebice vezano uz vrstu industrije u kojoj djeluju, pa su tako u vrhu oni čija se kreativnost odvija u naftnoj i plinskoj industriji, znanstvenim istraživanjima i razvoju usluga, te industriji zabave. Iako je do prosjeka plaće teško doći, vodeći u ovoj branši u godini zarade i preko 150 tisuća dolara.

  1. IT Menadžer

Razvoj i održavanje sveobuhvatne IT strategije organizacije, IT infrastrukture organizacije,  mobilne komunikacijske infrastrukture organizacije i tako dalje,  nagradit će se u prosjeku s 85 tisuća dolara godišnje.

  1. Pilot civilnog leta

Ovisno o statusu kapetana ili prvog časnika te količini sati leta, s obzirom na znanje, energiju i fizičku spremu koju ovo zanimanje zahtjeva, nije čudno da u prosjeku donosi primanja od preko 100 tisuća dolara na godišnjoj razini.

  1. Inženjer naftnog rudarstva

Radno mjesto – gdje god teče crne zlato. Prosječna godišnja plaća – 105 tisuća dolara.

  1. Doktor oralne medicine

Doktori oralne medicine, posebice u svojim privatnim praksama, mogu si osigurati godišnju zaradu i do 125 tisuća dolara godišnje kao zubari, odnosno gotovo 170 tisuća dolara kao ortodonti.

  1. Glavni izvršni direktor

Prosječna godišnja plaća šefa šefova iznosi preko 160 tisuća dolara, iako je široko poznato kako dolazak na ovu poziciju u većim kompanijama sa sobom nosi i mnogo veće iznose.

  1. Medicinari

Pedijatri, internisti, psihijatri, kirurzi, posebice maksilofacijalna kirurgija, i anesteziolozi, za svoj trud i rad bit će plaćeni u prosječnom iznosu između 180 do preko 250 tisuća dolara predvođeni anesteziolozima kao najplaćenijim zanimanjem.


Odgovori

scroll up button