0%
Posted inHOMO ECONOMICUS Projekti

Elena Čolak univ. mag. oec.

Elena Čolak diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Poslovnu ekonomiju, smjer Financije te je trenutno studentica MBA programa na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Tijekom svojeg studentskog razdoblja sudjelovala je na više međunarodnih natjecanja na kojima je ostvarila odlične rezultate. Svoje je znanje dodatno usavršavala na raznim edukacijama i ljetnim školama u inozemstvu. Aktivno je sudjelovala u radu studentskih udruga Debatni klub EFZG i Ekonomska klinika te obnašala dužnost demonstratora na čak 3 katedre. Vođena svojim prijašnjim radom u HNB-u i HANFA-i, prijavila se za pripravništvo u ECB-u (Compliance and Governance) u Frankfurtu, gdje radi i danas.

 

Zašto ste se odlučili upisati Ekonomski fakultet, a zatim i smjer financije?

Nisam od onih koji su na prvu znali da će upisati ekonomiju; kako su me podjednako zanimale prirodne i društvene znanosti bila sam poprilično neodlučna. Izborom ekonomije zapravo sam samu sebe iznenadila; rekla bih da je to bila last minute odluka koja se već na prvoj godini pokazala ispravnom i zbog nje nikad nisam požalila. Od početka studija razmišljala sam o financijama kao najboljem smjeru za sebe jer smatram da pruža najveće mogućnosti za kasniju profesionalnu karijeru. Na smjeru mi se najviše svidio kolegij Fiskalna politika pa sam odlučila pisati diplomski rad o fiskalnoj održivosti zemalja članica EU pod mentorstvom profesora Šimovića.

 

Sudjelovali ste na više natjecanja i postizali odlične rezultate – Kearney Women Scholarship program CEE finalist, PWC Business Experience Challange Finalst

Kako sam odmalena trenirala tenis, nekako sam uz njega odrastala i učila lekcije o životu, uspjehu i porazu. Sudjelovanje na turnirima naučilo me da ne razmišljam predugo o pogreškama, da iz njih učim i idem dalje. Često mislim da je upravo sport zaslužan što sam razvila pozitivan natjecateljski duh; vjerujem da je to jedan od razloga zašto sam se bez oklijevanja prijavila na neka od međunarodnih natjecanja iz područja ekonomije.

Natjecanje PWC Business Experience Challenge provodilo se u timovima do troje ljudi pa sam se tako prijavila s kolegom sa smjera, a kako smo i prijatelji još od osnovne škole super smo funkcionirali kao tim. Nakon inicijalnog kruga, imali smo priliku prezentirati svoja idejna rješenja za case study na temu održivog poslovanja pred žirijem PwC konzultanata kao jedan od triju najboljih timova u Hrvatskoj.

Potaknuta dobrim rezultatima prijavila sam se i na Kearney Women Scholarship CEE natjecanje. To je bilo posebno iskustvo jer mi je ulazak u finale omogućio putovanje u Varšavu na natjecanje s devet ostalih finalistica iz ovog dijela Europe. Natjecanje je obuhvaćalo nekoliko case study intervjua, grupno case study natjecanje te individualnu prezentaciju. Također su bili organizirani brojni networking eventi, a dobili smo i priliku za internship program s mentorom.

Ovakva natjecanja odlična su prilika za usavršavanje vještina, upoznavanje novih ljudi, pripremu za selekcijske procese, a često se ukaže i mogućnost za stručnu praksu.

 

Sudjelovali ste u nizu edukativnih programa, od EFZG-a, ZSEM-a do Esade-a i ISEG-a putem ljetnih škola i erasmus+ razmjena.

Moja je odluka o Erasmusu odgođena zbog korone, ali kako često dobri planovi propadnu zbog odustajanja kod prve prepreke nisam htjela da se to i meni dogodi. Stoga sam odlučila pronaći ljetnu školu koja se održava uživo i u konačnici otišla na ESADE Business School u Barceloni. Bilo je to moje prvo iskustvo obrazovanja u inozemstvu i potvrdilo mi je da je Erasmus za mene ispravna odluka.

Nakon toga, zadnji sam semestar studija provela na Erasmus razmjeni u Lisabonu. Osim što je ovo odlična prilika za upoznavanje nove kulture, stjecanje prijatelja iz svih dijelova Europe i brojna putovanja, potiče nas i na prilagodbu novim situacijama i usavršavanje stranih jezika.

Kad sam stigla u Lisabon već sam imala iskustvo ljetne škole u Barceloni pa sam mislila da ni ovdje stvari neće biti bitno drugačije, osim što je sustav ocjenjivanja bio od 1 do 20. Nakon prvog ispita u iščekivanju rezultata odlučila sam se nagraditi putovanjem. Rezultati ispita objavljeni su netom po dolasku na odredište i bila sam presretna postignutom visokom ocjenom. Moje je oduševljenje brzo splasnulo kad sam shvatila da se ocjene iznad 18 na pismenom dijelu ispita moraju braniti na usmenom ispitu pred komisijom, pogotovo što je isti bio zakazan puno ranije nego očekivano. Unatoč miješanim emocijama zadovoljstva zbog postignutog rezultata i razočaranja što se moram ranije vratiti s putovanja, bilo mi je drago kad sam obranila ocjenu, a brojna druga putovanja nadoknadila su mi propušteno.

U tom su periodu za mene ključne bile organizacijske vještine, živjela sam na relaciji Lisabon-Zagreb, polagala ispite paralelno na oba fakulteta i uz to pisala diplomski rad. Unatoč tome, stigla sam i izlaziti, družiti se, putovati, učiti portugalski i iskoristiti Erasmus na najbolji mogući način. Istina, laptop i knjige bili su to ljeto uvijek uz mene, ali cjelokupno iskustvo nadmašilo je moja očekivanja. Kad danas razmišljam o tome shvaćam da daleko bolje funkcioniram kad mi je raspored posve popunjen. Uvijek se vodim time da ćemo, ako nešto dovoljno jako želimo, pronaći način da to i ostvarimo.

Nakon diplomskog studija, odlučila sam upisati MBA studij na ZŠEM-u. Program stavlja fokus na praksu i priprema nas za poslovne izazove s kojima ćemo se svakodnevno susretati. Izvodi se na engleskom jeziku i znatan broj polaznika su međunarodni studenti, a dio kolegija drže i profesori iz Amerike. Uz to često imamo i vrlo zanimljive goste predavače iz realnog sektora.

Prošle sam godine sudjelovala na ljetnom programu HEC Paris – Geopolitics, Globalisation and Business Strategy.  Kako je to jedna od najboljih europskih poslovnih škola imala sam visoka očekivanja za koja se pokazalo da su bila u potpunosti opravdana. Tako sam provela ljeto unaprjeđujući znanja o temama koje su u fokusu mog interesa, a program se temeljio na interaktivnoj nastavi, debatama, kritičkim osvrtima te timskim projektima koji su bili još zanimljiviji s obzirom na različite perspektive koje donose članovi tima iz različitih dijelova svijeta.

Jedan od programa koji mi se posebno svidio je McKinsey Next Generation Women Leaders koji se temelji na interaktivnim predavanjima i radionicama za unaprjeđivanje liderskih i komunikacijskih vještina te povezivanju polaznika sličnih interesa na području Europe, Bliskog Istoka i Afrike. Kako je za sudjelovanje u projektu potrebno proći selekcijski proces koji je vrlo sličan uobičajenoj proceduri zapošljavanja u McKinseyju, ovo je idealna prilika za one koje zanima karijera u području consultinga.

Studentima koji se dvoume oko stjecanja internacionalnog iskustva savjetovala bih da se odvaže na ovaj korak, jer sam sigurna da će to biti iskustvo koje će im zauvijek ostati u lijepom sjećanju.

 

Pored fakulteta pronašli ste vremena i za volontiranje kao članica Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Ekonomske klinike

Tijekom studija volontirala sam u studentskim udrugama Ekonomska klinika i Debatni klub. U sklopu Ekonomske klinike sudjelovala sam u organizaciji brojnih projekata i pisala članke za poslovni tjednik Lider o aktualnim ekonomskim problemima iz studentske perspektive. Kao članica Debatnog kluba sa svojim sam timom dobila i posebnu Dekanovu i Rektorovu nagradu za projekt s ciljem podizanja svijesti o važnosti deficitarnih strukovnih zanimanja u Hrvatskoj. Taj je projekt prepoznat od strane Europske komisije i uvršten u program „European Vocational Skills Week“.  Sve to ne bi bilo moguće bez timskog rada koji je ključan za uspješno provođenje bilo kakvog projekta, a jednako je bitan i u poslovnim izazovima.

 

Bili ste demonstrator na nekoliko katedri – Računovodstva, Međunarodne trgovine i Turizma

Tijekom studija bila sam demonstrator na tri katedre: Trgovina i međunarodno poslovanje, Računovodstvo i Turizam. Za prve dvije katedre odlučila sam se spontano, jednostavno sam htjela steći uvid u to što sve zapravo obuhvaća posao profesora jer kao studenti većinom vidimo samo jednu stranu, a to su predavanja. S druge strane, za mjesto demonstratora na katedri za Turizam prijavila sam se jer profesora Mikulića smatram izuzetnim znanstvenikom čiji stručni angažman i predanost onome što radi zaista inspirira. Osim toga u to sam vrijeme bila na praksi u turističkom consultingu pa je ovo bila odlična kombinacija.

 

Praksa u ECB-u

Iskustvo rada u ECB-u uvijek mi se činilo zanimljivim zbog rada u međunarodnom okruženju, stjecanja iskustva u jednoj od najvažnijih financijskih institucija u Europi i povezivanja s brojnim ljudima sličnih interesa. Odluka za prijavu bila je prilično spontana. Na LinkedIn-u sam vidjela natječaj za ovu poziciju i odlučila se prijaviti. Selekcijski proces trajao je nekoliko mjeseci zbog izuzetno velikog broja prijava, ali i brojnih testiranja; od klasičnog CV screeninga i video intervjua do detaljnog testiranja specifičnih znanja za poziciju i panel intervjua sa menadžerima odjela. Poziciju smo dobili kolega iz Francuske i ja, a kako je u ECB-u od ukupnog broja zaposlenih samo 1% Hrvata, iskreno se nadam da će taj udio u skoroj budućnosti porasti. U ECB-u prevladava međunarodno okruženje pa tako kolege s kojima radim dolaze iz Italije, Francuske, Grčke, Španjolske, Belgije, Austrije…

Prethodno sam bila na stručnoj praksi u HNB-u i HANFA-i, ali teško mi je usporediti ta iskustva s onim u ECB-u jer je trajanje prakse u ove dvije institucije znatno kraće. HNB i HANFA imaju nešto zatvoreniju strukturu s obzirom da se baziraju na stalnim zaposlenicima, a pripravništvo služi za stjecanje uvida u funkcioniranje financijskog tržišta i unaprjeđenje specifičnih znanja uz pomoć mentora kako bi se motivirali mladi da svoju karijeru započnu baš ovdje. S druge strane, u ECB-u otprilike 60% zaposlenika ima ugovor na neodređeno, jako se potiče mobilnost (kako unutar ECB-a tako i s nacionalnim bankama i drugim institucijama), namjera im je da mladi ljudi dolaze na Traineeship program s novim idejama i na taj način uvode dinamiku u poslovanje. Također, ECB je puno veća organizacija, sustav s oko 5000 zaposlenika, od kojih većina nije domicilno stanovništvo pa se nastoji motivirati ljude da se što više druže, povezuju i razmjenjuju ideje. U ECB-u nas već na samom početku integriraju u tim, potiču na aktivno sudjelovanje na sastancima, preuzimanje odgovornosti i vlastitih projekata te pohađanje dodatnih edukacija i seminara. Mentorship program omogućuje nam da planiramo daljnje korake u svojoj karijeri, dobijemo savjete stručnjaka iz područja svog interesa i iskoristimo prilike na najbolji mogući način. Iako drugačija, sva su tri iskustva izrazito pozitivna i korisna za profesionalni napredak.

 

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Smatram da je work/life balance izuzetno bitan pa nastojim uvijek izdvojiti dovoljno vremena za obitelj, druženje s prijateljima, hobije, sport i putovanja. Od sporta tu je u prvom redu tenis, a u zadnje vrijeme jako mi se sviđa i padel. U ECB-u često nakon posla ostanem na grupnim treninzima, što je jedna od pogodnosti koju mnogi kolege koriste, s obzirom da se teretana nalazi u poslovnoj zgradi ECB-a. ECB pruža brojne mogućnosti van radnog vremena te se nude razne opcije za sportske i kulturne aktivnosti. Primjerice, osim nogometa, košarke i tenisa, na raspolaganju imamo i zrakoplovstvo, enologiju, jedrenje, fotografiju i brojne druge aktivnosti pa svatko može pronaći nešto za sebe.

Kako u uredu komuniciramo isključivo na engleskom, zapravo vrlo rijetko imam priliku pričati njemački pa sam stoga upisala tečaj jer ga želim usavršiti za vrijeme boravka u Frankfurtu. Mnoge mogućnosti pruža nam i ECB Trainee Community, u sklopu kojeg provodimo razne projekte i organiziramo zajednička druženja, u čemu stvarno uživam. S obzirom da jako volim putovati, imam sreću što puno ljudi koje sam upoznala dijeli moju želju za upoznavanjem novih destinacija pa tako upravo planiramo produženi vikend u Berlinu.

 

Planovi za budućnost?

Iako jako volim planirati i stalno sve zapisujem u planere, shvatila sam da je to jako korisno za kratkoročne ciljeve, ali i da nas previše planiranja unaprijed može odvratiti od isprobavanja novih stvari. Spontane odluke, koje su ujedno bile i izvan moje comfort zone, donijele su mi najljepša iskustva gdje sam upoznala brojne ljude iz različitih dijelova svijeta, a razmjena iskustava s njima često mi daje inspiraciju za sljedeći korak.


Odgovori