0%
Posted inNovosti

Kako napisati motivacijsko pismo u 3 koraka

U moru novogodišnjih odluka, za mnoge su ostvarenja ucrtana na poslovnome planu. Opće je poznato kako godina odmiče, tako i nastale odluke lagano nestaju. Ushićenje i motivacija koje slijede svaki početak, sve jače blijede. Nije lako ne izgubiti se u masi, baciti pogled na rutu lakšeg puta, no shvatiti ozbiljno svoj osobni motiv ono je što će učiniti razliku. Kako jednostavno doseći svoje ciljeve i prezentirati se u poslovnom svijetu otkrivamo u nekoliko zlatnih pravila motivacijskog pisma.

  1. Konciznost

Svi koji su bar jednom tražili savjet stručnjaka (ili Googlea) o pisanju motivacijskog pisma sigurno su uočili da se svi slažu oko jedne stvari, a to je sažetost. Živimo u brzom svijetu, vremena je malo, posebice za nebrojena motivacijska pisma duljine Ilijade. Stranice teksta je daleko najveći maksimum, a većina stručnjaka preporučuje pola stranice do karticu teksta. Istaknite ono najbitnije, ispričajte kratku priču, budite dinamični i zanimljivi, obrazloženja sačuvajte za intervju.

  1. Pravopis

Kažu da je hrvatski jezik težak, puno “ć”, još više “č”, od “ije” i “je” suze same kreću. No, danas kada tehnologija radi sve umjesto nas, poslati motivacijsko pismo s dodatkom pravopisnih pogrešaka, prezentirat će vas kao neozbiljnog i nezainteresiranog kandidata. Spellchecker vam je najbolji prijatelj.

  1. Prave riječi

Klišejima u poslu nema mjesta, na cijeni je originalnost. Motivacijsko pismo nije CV, i ne može biti isto za svaki posao. Također, nije ni autobiografija. Dozirajte ‘ja’, sam kandidat je tema, no ne treba toliko pričati o sebi, koliko je bitno da se navedu osobne kompetencije s obzirom na opis posla na koji se javlja. Iščitajte oglas nekoliko puta, procijenite što je u istom najistaknutije te svoju kratku prezentaciju fokusirajte na smjernice potencijalnog poslodavca.


Odgovori

scroll up button