0%

Psihologija u govorništvu


2022 - danas

U današnjoj svakodnevnici svjesni smo koliko naša neverbalna komunikacija ima utjecaja na naše sugovornike. Sama vještina prenijeti nekome točno određenu poruku, pritom ne izgovorivši ni jednu riječ, iznimno je vrsna i hvalevrijedna. Funkcija neverbalne komunikacije jest prenijeti emociju te obogatiti poruku i sadržaj o kojemu razgovaramo. I sami smo često svjedoci situacija u kojima smo upravo zbog nečije vješte neverbalne komunikacije kupili određeni proizvod, prihvatili određenu ponudu ili pak pokrenuli obrambeni mehanizam.

Zbog iznimne važnosti neverbalnoga u međuljudskim odnosima i razgovorima Debatni Klub EFZG-a drugu godinu zaredom održao je projekt naziva „Psihologija u govorništvu“ . Projekt je osmišljen je kao jednodnevna konferencija na kojoj stručnjaci za neverbalnu komunikaciju drže predavanje o utjecaju neverbalnih znakova na ljude oko nas.

Naši ovogodišnji predavači bili su mentalna trenerica i psihologinja Sandra Đurijanček, psiholog Grgur Knezić te lingvist i fonetičar Mateo Miličević. Konferencija se održala u subotu 1. travnja 2023. na Ekonomskom fakultetu s početkom u 10:30 sati, a otvorili su je predsjednica Debatnog kluba EFZG Tea Ćurković i voditeljica projektnoga tima Karla Markulin.

Ovogodišnje teme o kojima su redom pričali naši predavači bile su:

  1. Motivacija i učenje – Sandra Đurijanček
  2. (Ne)verbalna komunikacija na razgovoru za posao – Grgur Knezić
  3. Pitch – Kako prodati svoju ideju? – Mateo Miličević

Da su predavanja bila poučna i zanimljiva, potvrdila je publika svojim reakcijama i komentarima.

Naši domaćini zatvorili su konferenciju u 14:20 sati zahvalom predavačima i publici koja je drugu godinu zaredom zaintrigirala svojim odazivom na ovaj projekt. Odazvalo se preko 50 studenata s različitih fakulteta što svjedoči o uspjehu samoga projekta.

Zaključenom konferencijom pouzdano možemo reći kako smo mnogo toga naučili o motivaciji, učenju i komunikaciji, a posebno o poslovnoj komunikaciji te da će nam savjeti predavača koristiti u budućim izlaganjima, javnim nastupima, ali i svakodnevnim životnim situacijama.