0%

Uhvati me za riječ


2016 - danas

Projekt Debatnog kluba EFZG ”Uhvati me za riječ” osmišljen je kao ciklus predavanja koji će u periodu od travnja do lipnja na Ekonomskom fakultetu, po uzoru na Harvard University, Stanford University, Cambridge University i ostala svjetska priznata sveučilišta, organizirati predavanja renomiranih pojedinaca iz javnog života koji su svojim trudom i dosljednošću ostvarili izniman uspjeh u području u kojem djeluju.

Projekt je namijenjen studentima i mladim ljudima, društvenoj skupini koja je trenutno u procesu izgradnje svoje budućnosti i osobnosti. Svjesni činjenice kako su studenti često neaktivni, a najčešće iz razloga slabe motiviranosti, niskog samopouzdanja u ostvarenje i nepovjerenja u vlastite ideje, htjeli smo studentima pružiti priliku da upravo priznati članovi zajednice budu poticaj i primjer kroz svoju životnu priču i uspjeh koji su ostvarili. Projekt Uhvati me za riječ nagrađen je Dekanovom i Rektorom nagradom.

Predavanja pojedinog ciklusa održavaju se radnim danom od 18 sati u trajanju 45 minuta samostalnog izlaganja govornika, nakon čega slijedi 15 minuta razgovora sa studentima. Tada studenti imaju priliku govornike uhvatiti za riječ i ravnopravno diskutirati o temama koje ih zanimaju te dobiti odgovore na brojna pitanja.

Izlaganje govornika koncipirano je tako da se u uvodnom dijelu govornici predstave i približe svoje djelovanje studentima. U uvodu, želimo studentima stvoriti sliku kako su i predavači nekada bili na njihovom tj. na našem mjestu, te kako nije nemoguće uspjeti, ako si ustrajan i vjeruješ u ono što radiš. Drugi dio izlaganja temelji se na ideji ili trenutku koji je obilježio profesionalnu karijeru govornika. Govornici će u ovom dijelu izlaganja pojasniti sam dolazak do ideje, razdoblje nastajanja, način na koji se gradila. 

Poseban je naglasak na problemima koji su se javljali na putu do uspjeha, koji su im bili najveći strahovi, što su sve morali žrtvovati, čega se odreći. U smjeru edukacije studenata, namjera je da se govornici fokusiraju na prepoznavanje mogućnosti i prilika, da prenesu iz iskustva situacije koje su se činile dobre, a nisu tako završile te situacije koje su se zbog odlučnosti i rizika isplatile.

Projektom „Uhvati me za riječ“ želimo motivirati studente, u njima pobuditi želju za uspjehom i potaknuti ih na odlučnije donošenje odluka, te im stvoriti volju za promjenom, kako bi upravo oni bili nositelji promjena koju žele vidjeti u društvu. Mladi na fakultetima dobivaju dobru teorijsku osnovu znanja. Ovim projektom mi nastojimo pokriti potrebu ambicioznih studenata koji traže specifična znanja iz grana od njihovih posebnih interesa, te im pružiti dodanu vrijednost koju možda nemaju priliku osjetiti na fakultetima.

Za studente se tvrdi da su generatori promjena u svim društvima. Smatramo kako u vrijeme lošije poduzetničke klime i povećanja nezaposlenosti mladih, kakvo nas nažalost okružuje, studentima treba umanjiti strah i potaknuti ih na hrabre poteze od kojih u budućnosti može profitirati cjelokupno društvo. Smatramo da manje formalizirana predavanja upravo to mogu postići, jer omogućavaju studentima da se opušteno uključe u raspravu s predavačima.