Site Loader

Američki magazin Forbes poznat po listi najmoćnijih osoba svijeta i listi svjetskih bilijardera, od 2011. godine objavljuje listu pod nazivom “30 Under 30”. Navedena lista prikazuje uspješne poduzetnice i poduzetnike do 30 godini iz različitih grana industrije. Za područje SAD-a i Kanade postoji jedna lista, dok se za Aziju i Europu kreiraju zasebne liste. Europsko izdanje liste prikazuje 300 mladih vizionarki i vizionara iz 32 zemlje koji posluju u 10 različitih industrijskih grana te 3 specijalne kategorije – najmlađa osoba, slavna osoba i big money kategorija. U nastavku vam donosimo po jednog predstavnika ili predstavnicu iz svake kategorije od ukupno 300 odabranih s područja Europe.

U kategoriji Najmlađa osoba svoje mjesto pronašla je Britanka Sky Brown. Sky ima tek 12 godina, a iza sebe gomilu priznanja i uspjeha. Profesionalna skateboarderica prošle je godine osvojila broncu na Svjetskom Prvenstvu, a 2016. postala je najmlađa djevojka koja je nastupila na Vans US Open Pro Series. Sa 500.000 pratitelja na Instagramu i Nikomom kao glavnim sponzorom, predviđa joj se uspješna budućnost. U kategoriji koja nosi naziv Umjetnost i kultura, predstavit ćemo ilustratoricu Alju Horvat. Ilustriranje joj je bio hobi tijekom studija u Ljubljani, a iza sebe ima uspješne suradnje s brendovima poput Renault, Urban Outfitters i Time’s Up. Kategoriju Financije predvodi Portugalac Simão Cruz. Iako ima tek 25 godina, Cruz je suosnivač neprofitne udruge Portugal Fintech. Misija udruge je olakšati put do kapitala i mladih talentiranih pojedinaca fintech startup-ovima te ih povezati s poduzetničkim inkubatorima. Četiri suosnivača nizozemskog poduzeća Lightyear uvrštena su na listu u kategoriji Big money. Ova kategorija objedinjuje sve poduzetnike čija je startup u vrijednosti od 15 milijuna na više. Poduzeće se bavi proizvodnjom automobila na solarnu energiju, a njihov model Lightyear One je prvi automobil za duge vožnje na svijetu čije napajanje dolazi od sunčeve energije. Lightyear One može prijeći do 725 km na bateriji kapaciteta od 60 kWh što na godišnjoj razini znači 8300 prijeđenih kilometara u oblačnoj Nizozemskoj. Annabelle Timsit francuska je reporterka koja je svoj fokus tijekom rada u Quartzu usmjerila na javno zdravstvo, djecu i obitelji što ju je uvrstilo u kategoriju Mediji i marketing na listi. Irene Dedoussi predvodi u kategoriji Znanost i zdravstvo. Irene je asistentica na Tehničkom Sveučilištu u Delftu gdje istražuje utjecaj emisije izgaranja na okoliš. Njezin posljednji rad objavljen je u New York Timesu i Nature magazinu kao otkriće činjenice da je onečišćenje zraka uzrok 5 do 10% prerane smrti u SAD-u na godišnjoj razini. Također, sudjelovala je u istraživanju Volkswagenovog utjecaja na okoliš i u prvom internacionalnom zrakoplovnom CO2 standardu. Na Forbesovoj listi našao se je i slovenski košarkaš Luka Dončić. NBA-ov igrač uvršten je u kategoriju Slavni s 21 godinom kao dobitnik Rookie of the Year nagrade te najmlađi igrač koji je ostvario trostruke parove s 25 bodova unatrag-unazad.

Predstavnici ovog djela liste individualci su specijalizirani za područje kojim se bave. Svojim radom i trudom žele pokazati drugima da je potrebno sanjati i biti ustrajan jer se samo tako se mogu postići male, ali i velike promjene. Promjene koje ne moraju biti radikalne, ali itekako značajne u doba brzih promjena kao što je 21. stoljeće i godina 2020 .

 

 

Ines Grahovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Društvene mreže

KONTAKTIRAJTE NAS