0%
Posted inHOMO ECONOMICUS

Fran Karažija

 

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je uvijek prisutan fenomen početničke sreće i da je bitno da se netko tko je tek počeo s ovim ne zaigra, da ne izgubi volju za tradingom jer se zaista puno može naučiti.

Fran Karažija je student četvrte godine diplomskog studija Analiza i poslovno planiranje. Član je Financijskog kluba te voditelj interne skupine udruge – Trading i tehnička analiza.

 

Dolazim iz Zagreba gdje sam završio gimnaziju. S obzirom na to da sam još u srednjoj školi pokazivao velik interes za trgovanjem i općenito za načine funkcioniranja tržišta, studij na EFZG-u se pokazao kao logičan izbor. Interes za tehničkom analizom i trgovanjem se pojavio na kraju srednje škole, netom prije mog 18. rođendana kad je moja majka dobila poziv od brokera koji joj je ponudio kupnju dionica Ferrarija čiji sam veliki fan. Nakon prvotnog uzbuđenja zbog činjenice da ću biti vlasnik Ferrarija (premda samo simbolično), shvatio sam da sam ustvari završio na platformi za trgovanje te sam samo trgovao CFD-om te dionice. U trenutku mi se to vrlo svidjelo. Nakon početničke sreće i dobitaka od dobrih ulaganja dosta sam i izgubio te sam odlučio da se neko vrijeme time neću baviti.

Nakon upisa na fakultet, odlučio sam se učlaniti u Financijski klub s obzirom da je i tad postojala skupina koja se bavila tehničkom analizom gdje sam upoznao ljude sličnih interesa. U udruzi imamo zaista odlične odnose i druženja te sam tako uspio upoznati ljude iz drugih sfera interesa što mi je, kao budućem ekonomistu, zaista bitno. Od ove godine sam voditelj tima i voditelj projekta University trading tournament koji se održava već petu godinu. Uspjeli smo naći zaista puno sponzora za ovaj projekt i vjerujem u njegov uspjeh. Projekt se odvija u četiri faze. Prognoze su da ćemo uspjeti privući 500-tinjak sudionika koji će trgovati demo novcem. Sudionici će trgovati iz udobnosti vlastitog doma, na pametnom telefonu ili laptopu. Nagrade su zaista bogate i vrlo poželjne za one koji su zainteresirani za ovu tematiku. Primjerice, jedna od nagrada će biti pretplata na softver za trgovanje koji košta i do nekoliko tisuća kuna! Također, kroz edukacije koje će voditi stručnjaci iz industrije prenosit će se znanje sudionicima. Na kraju samog natjecanja, na ceremoniji ćemo imati proglašenje pobjednika.

Moj savjet za nekog tko tek počinje s ovime jest da svakako mora biti osoba koje je odgovorna za svoje financije, neka počne s lažnim novcem i neka se jako puno informira pomoću literature, okoline i najbitnije – relevantnih izvora. Dobro informirana osoba u ovom području znat će razlučiti koja platforma je bolja za njega i koji brokeri su bolji ili lošiji za njegove potrebe. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je uvijek prisutan fenomen početničke sreće i da je bitno da se netko tko je tek počeo s ovim ne zaigra, da ne izgubi volju za tradingom jer se zaista puno može naučiti. Kao potvrda za trud i interes za ovu temu uspio sam dobiti stručnu praksu u međunarodnoj tvrtki koja se bavi trgovanjem, tvrtka ima sjedište u Irskoj dok je hrvatska podružnica u Splitu te sam spreman i na selidbu radi uspjeha u ovoj industriji.

Što se tiče mog osobnog trgovanja i ulaganja, trenutno sam fokusiran na čisto uvježbavanje u ovom zanatu pa sam se odlučio na trgovanje forexom, indeksima, naftom i zlatom. Napominjem da trgujem sa stvarnim novcem jer smatram da je drugačiji osjećaj s obzirom na to da je u tu vrstu trgovanja uključeno više elemenata, poput psihologije koja čini veliku ulogu u trgovanju. Kao nešto zanimljivo bih istaknuo ulaganje u Rimčev Greyp – električni bicikl čije su dionice izdane preko kriptovaluta, a ne na uobičajen način. Vjerujem da je potrebno ulagati u hrvatske tvrtke i industriju, pa bar i manje iznose. Poznato je da je prije nekoliko godina bilo je popularno ulagati u kriptovalute, a ja danas držim vrlo mali portfelj koji sadrži nekoliko poznatijih kriptovaluta –  dok ostatak mojih ulaganja čine neke poznate kompanije poput Netflixa, Ubera i Facebooka. Dionice planiram držati kratkoročno, s obzirom da se u zadnje vrijeme na tržištu pojavljuju određene nestabilnosti koje bi mogle dovesti do veće korekcije ili čak recesije.


Odgovori