0%
Posted inNovosti

Digitalna komunikacija

DIGITALNA KOMUNIKACIJA

Jeste li se ikada zapitali što je to digitalna komunikacija – pojam kojeg smo se od pojave „novog normalnog“ naslušali više nego ikada prije?

Drugi je naziv za digitalnu komunikaciju prijenos podataka. Riječ je o aktivnostima koje prenose poruke i informacije digitalnim kanalima, tj. radi se o bilo kojoj vrsti komunikacije koja se oslanja na upotrebu tehnologije. Postoje mnogi oblici digitalne komunikacije koji se obično nazivaju digitalni komunikacijski kanali. Neki od njih su e-pošta, telefonski poziv, videokonferencija, SMS i web razgovor. Oblicima se digitalne komunikacije smatraju čak i blogovi, podcastovi i videopozivi. Od svih su oblika najpopularniji videopozivi, poruke i društvene mreže.

Pozitivne i negativne strane digitalne komunikacije tema je o kojoj svatko ima svoje stavove, ali jedno je sigurno: digitalna komunikacija korisna je u mnogim aspektima naših života, kao što je obrazovanje, posao te interakcija s našim prijateljima i bližnjima. Prijenos podataka poboljšao je sigurnost, brzinu i učinkovitost komunikacije, što potvrđuje kako je riječ o dobrom izumu u društvu.

Tijekom pandemije koja je „preko noći“ zahvatila cijeli svijet svi smo bili zahvalni na raznim digitalnim kanalima pomoću kojih smo mogli svakodnevno pratiti stanje u državi, ali i u ostatku svijeta. Također smo bili u kontaktu sa svojim prijateljima i bližnjima koje nismo imali mogućnosti čuti i vidjeti uživo, nastavili smo sa svojim poslovima i obrazovanjem u online obliku te smo zadovoljili svoje potrebe jer smo donekle ostali u svojoj rutini. Zbog takvog smo se načina života počeli udaljavati jedni od drugih i izolirati u svoja četiri zida, što je nažalost kod nekih dovelo do narušenog fizičkog i psihičkog zdravlja. Pozitivne strane digitalne komunikacije mnogima su poznate još od vremena kada pandemije nije bilo na vidiku: (1) veća produktivnost zaposlenika zbog brzog interneta koji je omogućio svima nama svestranost; (2) usredotočenost na važne zadatke i (3) obavljanje više radnji u danu, što nije bilo moguće prije pojave digitalne komunikacije. Učenje, otkrivanje boljih i jednostavnijih načina rada te dostupnost svakodnevnih vijesti nikad nije bilo pristupačnije i jednostavnije nego danas. No sve to sa sobom donosi i posljedice. U cijelome se svijetu svaku sekundu prikupi i pohrani veliki broj podataka pojedinaca i raznih organizacija koji jednom malom greškom mogu završiti u krivim rukama. Upravo je zbog toga sigurnost podataka, koja se lako može narušiti, na vrhu liste nedostataka digitalne komunikacije. Koliko smo puta naišli na pozitivne i inspirativne priče na društvenim mrežama koje su nas potakle na neku promijenu, osjećaj zahvalnosti ili jednostavno izmamile osmijeh na lice? Vjerujem da nam se svima to barem jednom dogodilo, ali isto smo tako mnogo puta bili svjedoci govora mržnje, promocije nacionalizma, terorizma, rasizma, droge i autoritarnih režima koji pokušavaju narušiti demokraciju i još mnogo toga. Nažalost, kolikogod je internet plodan za pozitivne i lijepe priče, jednako je tako plodno tlo za sve negativno i zlonamjerno, što mlađe i neizgrađene osobe može potaknuti da krenu u krivom smjeru. Najčešće se iza profila koji promoviraju prethodno navedeno kriju osobe koje skrivaju svoj pravi identitet i lik „zahvaljujući“ anonimnosti koju im omogućuju mnogi oblici digitalne komunikacije.

Naučiti kako na najbolji mogući način iskoristiti sve oblike digitalne komunikacije te time postati bolji u komunikaciji izazov je koji je pred svima nama. Kako bismo ga lakše svladali, postoji mnogo savjeta, no najbitniji su: (1) aktivnost u komunikaciji; (2) redovito stvaranje i dijeljenje pozitivnih i dobrih sadržaja bez skrivanja negativnih kako ne bismo stvorili sliku savršenosti na društvenim mrežama; (3) ophođenje prema svakome s poštovanjem; (4) svakodnevno učenje novih pravila te (5) poznavanje novih oblika digitalne komunikacije.

U svijetu u kakvom danas živimo teško je bilo što prognozirati jer je čini mi se nepredvidivost riječ koja najbolje opisuje stil naših života, zbog čega je možda najbolji savjet: biti u tijeku s razvojem digitalne komunikacije, ali isto tako i cjelokupne digitalne ere u kojoj svatko za sebe treba odlučiti kojim će se alatima i sredstvima služiti, a kojima ne. Isto tako u ovom užurbanom vremenu ne smijemo slijepo slijediti druge i izgubiti vrijeme koje nam služi za razmišljanje i razlučivanje dobrog od lošeg jer ćemo jedino na takav način zadržati autentičnost koja je jednako bitna u digitalnoj i osobnoj komunikaciji.

 

 

Tea Ćurković

 

 

 

 

 

What is Digital Communication & Why Are Skilled Professionals in Such High Demand?

https://www.igi-global.com/dictionary/digital-communication/7582

https://www.mvorganizing.org/what-are-the-types-of-digital-communication/#What_is_digital_communication_in_the_workplace

https://powell-software.com/en/digital-communication-in-the-workplace/

What are advantages and disadvantages of digital communication?

https://turbofuture.com/computers/Advantages-of-Digital-Technology

https://turbofuture.com/misc/Disadvantages-of-Digital-Technology

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2056305120948255

https://www.matillion.com/resources/blog/the-do-s-and-don-ts-of-effective-digital-communication

13 DOs & DON’Ts to Make the Most of Digital Communications

https://careerbright.com/career-self-help/digital-communication-etiquette


Odgovori

scroll up button