0%
Posted inHOMO ECONOMICUS

Julija Puškar

 

 

U nemogućnosti smo spoznati svoje limite sve dok ih ne testiramo.

 

Julija Puškar studentica je pete godine na smjeru Analiza i poslovno planiranje. Jedna je od autorica i urednica knjige „Primjena modela integriranog upravljanja rizicima – Zbirka poslovnih slučajeva“. Iza nje stoji međunarodno iskustvo Work & Travel programa, prvo mjesto na Styria: SCOOL Akademiji 2019. i tri godine iskustva demonstratorice na Katedri za Ekonomiku poduzeća. Također, jedna je od autorica istraživačkog rada „Razvoj kriznog menadžmenta – trenutni poslovi, potrebne radne vještine i karakteristike”, a tijekom studiranja osvojila je i dva prva mjesta na studentskom natjecanju LUMEN Business u rješavanju poslovnih slučajeva te drugo mjesto na Case Study Competitionu.Tijekom članstva u studentskoj udruzi eSTUDENT sudjelovala je na organizaciji brojnih projekata od kojih su najveći uspjeh ostvarili Career Speed Dating i Business Matchmaker. Ljubazno je odlučila podijeliti svoje iskustvo s nama.

 

Cijeli moj život bio je želja za ostvarenjem i ne samo u jednom području, već u svemu gdje mi se pružila prilika. Istovremeno sam pohađala Opću gimnaziju u Jastrebarskom i Srednju glazbenu školu u Karlovcu te se aktivno bavila atletikom i glumom. Sve su to aktivnosti prema kojima sam imala veliki interes i koje su mi pružile znanja iz mnogih područja. Međutim, to mi je znatno otežalo odluku o usmjerenju obrazovanja. Prilikom odabira željenog fakulteta, provela sam određeno vrijeme dvoumeći se između dramske akademije i ekonomskog fakulteta. No, na kraju, prevladala je moja znatiželja za istraživanjem nepoznatog. U mom slučaju to je bila ekonomija, znanost za koju tada nisam imala nikakve temelje.

 

Od početka studiranja, nisam se mogla zadovoljiti samo odlascima na predavanja i polaganjem ispita. Tražeći nešto više, odlučila sam se učlaniti u studentsku udrugu. Na temelju njihove priče, projekata kojima se bave i iznimne interdisciplinarnosti, odlučila sam se za članstvo u eSTUDENTu. Možda je razlog mog zadovoljstva tamo, upravo to, pronalazak udruge koja je ispunila sve moje želje i potrebe. Smatram da je svaka studentska udruga posebna na svoj način te da bi studenti, prije učlanjenja, trebali dobro proučiti cilj svake od njih, projekte koje organizira te kako se to slaže s njihovom osobnošću i s onime što žele postići. Ulaskom u tim Starter, dobila sam priliku iskusiti kako je biti posrednik između mnoštva studenata i poslodavaca koji svakodnevno nastoje naći posao, pripravništvo ili praksu, odnosno potencijalnog zaposlenika. Organizacijom i radom na raznim projektima, postepeno sam razvijala svoje vještine pripremajući se za budući posao, bolje ostvarenje na ispitima na fakultetu, ali općenito i na situacije u životu. Uz nova iskustva, imala sam priliku upoznati divne ljude koji su mi postali prijatelji. Tijekom članstva u udruzi, napredovala sam od člana, zatim voditelja te naposljetku koordinatora te sam, nakon tri godine, zaista dobila i više no što sam očekivala, a zasigurno onoliko koliko sam dala.

 

Od svih projekata, moram izdvojiti Business Matchmaker kao potvrdu da je izjava „Ekonomisti jako teško pronalaze posao” još jedna od netočnih predrasuda. Upravo smo time dokazali da poduzeća svakodnevno traže nove mlade snage iz područja ekonomije. Ekonomisti zaista imaju pregršt prilika za stjecanjem iskustva kako sudjelovanjem na raznim natjecanjima, u studentskim udrugama te projektima, tako i u međunarodnim razmjenama gdje naš fakultet svakako konkurira. Nijedan student ekonomije ne bi se trebao bojati da se ovdje neće pronaći sve dok postoje ovakve prilike koje će ga inspirirati.

 

Vjerujem da se studenti ekonomije najčešće usmjeravaju zbog određenog kolegija koji im je pobudio veći interes no ostali, bar je tako bilo u mom slučaju. Nakon kolegija Poslovne financije i mjesta demonstratorice na pripadajućoj katedri, odlučila sam se za Analizu i poslovno planiranje. Sada, kao studentica pete godine, mogu sa sigurnošću potvrditi da je to bila ispravna odluka, a da mi je mjesto demonstratorice pomoglo.

 

Također, preporučila bih svakog studenta koji ima priliku da iskoristi pogodnosti Work & Travel programa, jedinstvenog međunarodnog iskustva gdje istovremeno radiš, usavršavaš strani jezik, upoznaješ nove ljude i kulturu i na kraju putuješ. S obzirom na to da sam veoma analitična osoba, prilikom traženja posla odradila sam temeljitu analizu, od toga kolika je minimalna satnica i prosječan iznos napojnice u pojedinoj državi do toga kakav je standard života, odnosno koliki su troškovi života, sve kako bih što bolje procijenila kvalitetu posla. U obzir su dolazile i neke moje osobne preferencije, npr. rad u manjem gradu te smještaj uz posao. Posrećilo mi se spletom okolnosti kada sam pomogla pomalo izgubljenoj menadžerici oko obračuna dana da me nakon toga postavi u najprometniju smjenu na poziciju servera. Ipak, kao najveću vrijednost ovog programa istaknula bih upoznavanje novih kultura, širenje vidika i mijenjanje perspektiva. Životom isključivo u svojoj zemlji ograničen si u određenim pogledima, odnosno načelima i obrascima koji su ti dani. Međutim, ovakvo iskustvo potiče te na razmišljanje, osoban rast i razumijevanje drugih kultura.

 

Na kolegiju Upravljanje rizicima, radili smo analize slučajeva, odnosno implementaciju integriranog upravljanja rizicima na određenim poduzećima. Konkretno, grupa koje sam bila dio radila je na slučaju Hrvatskog Telekoma. Sve kreće od analize okruženja, zatim analize poduzeća, financijske analize te SWOT analize, a potom se identificiraju potencijalni rizici s kojima se poduzeća mogu susresti. Rizici se analiziraju određenim metodama te subjektivno i objektivno kvantificiraju usporedbom s većim postojećim scenarijima, nakon čega svako poduzeće dobiva jasnu sliku svih mogućih opasnosti. Naša draga profesorica Danijela Miloš Sprčić bila je izuzetno zadovoljna s analizama zbog čega je izrazila želju i ustrajala na ideji da se sve objedini u knjigu. Rad na knjizi bio je intenzivan. Najveći dio sadržaja sastavljen je tijekom ljetnog semestra, a dorada i uredništvo trajali su još četiri mjeseca. Bio je to veliki zalogaj, ali i veliko iskustvo. Prilikom ulaska duboko u određenu materiju, osnažuju se sva već stečena znanja, a i nije mala stvar biti koautor te kourednik knjige već kao student. Svi poticajni i pozitivni komentari potvrđuju naporan rad koji je samo motivacija za dalje.

 

Za kraj, htjela bih naglasiti da je moje cijelo iskustvo bilo plod velike znatiželje, a upravo je to bio jedini način za otkriti što zapravo želim. U nemogućnosti smo spoznati svoje limite sve dok ih ne testiramo. Zato bih svima dala savjet da neprestano tragaju, spoznaju nove stvari i kreću se prema nepoznatom jer to je jedini način da shvatimo što želimo i koliko smo zapravo daleko izvan svojih granica.


Odgovori

scroll up button