0%
Posted inNovosti

Knjiga dana: Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad, Poor Dad, knjiga koja je mnogima poslužila kao inspiracija za promjenu perspektive po pitanju investiranja i odgovornijeg upravljanja financijama.

Autor prepričava svoje djetinjstvo koja su obilježila dva oca, njegov vlastiti i otac njegovog najboljeg prijatelja. Ono što kod njih izdvaja je izričita različitost po pitanju financija. Na temelju njihovog primjera on prikazuje kako dopuštamo da nam dvije glavne emocije koje po pitanju novaca dominiraju našim odlukama, a to su strah i pohlepa. Spomenuo je i kontroverzan mentalitet kojim se po pitanju investiranja vodimo. Ukoliko posjedujete određenu količinu novaca, mudar izbor bio bi uložiti taj novac u nešto što gradi bogatstvo poput dionica ili obveznica, što ima srednji do visoki rizik, ali i vrlo visoku novčanu nagradu. Postoji mogućnost da opazite fond sa 60% šanse da udvostručite novac u roku od godine dana, ali 40% šanse da sve izgubite. Temeljem prethodno navedenog mentaliteta, najvjerojatnije će vas strah od gubitka novca spriječiti u tome. Pod pretpostavkom da Vas obuzme pohlepa, novac možete potrošiti na poboljšani način života tako da kupite nekolicinu luksuznih proizvoda. Na taj način novac će pojesti novac što garantira 100% gubitak. Ovo već daje na uvid koliko je važno financijski se educirati, sve je na vama.

Prvi korak prema izgradnji bogatstva krije se u samom stavu o upravljanju rizicima, umjesto da ih izbjegavate učenje o ulaganjima naučit će Vas kako je bolje ne igrati na sigurno jer to često znači propuštanje velikih potencijalnih nagrada. Uložite manji iznos u dionice, obveznice ili nekretninu. Tretirajte novac kao da je nestao zauvijek i manje ćete se brinuti o tome da ga izgubite.

Zatim prisvojite način razmišljanja „radite kako biste učili“ umjesto „radite kako biste zaradili“. Iskušajte se u poslovnom polju koji vam je potpuno nepoznat kako biste razvili nove vještine, nikada ne znate za što bi Vam one moglu biti korisne. Svaki mjesec pokušajte izdvojiti 5% svog prihoda za kupovinu knjiga, pohađanje tečajeva i seminara o osobnim financijama.

Put prema bogatstvu nije nimalo jednostavan, prepun je uspona i padova. Upravo zbog toga važno je ostati motiviran zbog čeka nam Kiyosaki predlaže opreznije korištenje „ne želim“ i „želim“, način razmišljanja koji je na ovom putu od neizmjerne važnosti.

„My poor dad often said I’d reather be happy than rich. My rich dad said why not be both?“ By Robert Kiyosaki


Odgovori

scroll up button