0%
Posted inHOMO ECONOMICUS Novosti

Mario Jankov

Smatram da bi mladi članstvo u udrugama trebali gledati u širem kontekstu, kao veliko iskustvo u kojem će upoznati ne samo ljude svoje dobi, već i poslovne ljude iz svijeta visokog biznisa koji će im prenositi znanja i iskustva.

Mario Jankov student je treće godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Trenutno je predsjednik Financijskog kluba, studentske udruge pri EFZG-u te uz ovu funkciju radi u velikoj međunarodnoj tvrtki Ernst&Young.

Dolazim iz Zagreba gdje sam završio MIOC te odlučio upisati PMF – matematički smjer, koji sam u konačnici i upisao. Jedna od opcija je bio i Fakultet elektrotehnike i računarstva, ali s obzirom na to da me matematika više zanimala te sam imao aspiracije da se na diplomskom studiju opredijelim za financijsku i poslovnu matematiku, odluka je pala na PMF. Nakon druge godine fakulteta odlučio sam prekinuti studij na PMF-u i upisati Ekonomski fakultet jer sam htio nešto više od studija i od studentskog života općenito. Već na prvoj godini učlanio sam se u dvije studentske udruge –  Financijski klub i  eSTUDENT. Na drugoj godini fakulteta sam postao član Predsjedništva Financijskog kluba, a od ove godine sam i formalno predsjednik udruge  obzirom da smo prošle godine izmjenama u organizacijskoj strukturi razdvojili i specificirali funkcije unutar Predsjedništva Financijskog kluba. Uz fakultet, uspio sam i dio vremena odvojiti za studentski posao u Ernst&Youngu jer želim iskusiti pomalo od svake grane ekonomije te onda odlučiti što me zapravo najviše zanima.

Kao predsjednik udruge smatram da je moja ključna uloga briga za budućnost, percepciju, te općenito, stvaranje odnosa s postojećim i potencijalnim partnerima udruge. Prošle smo godine izmjenom i nadopunom Statuta razlučili uloge unutar Predsjedništva kao tijela i na druge načine modernizirali, proširili i nadopunili Statut. Financijski klub ove godine slavi petnaesti rođendan što govori da je kroz njega prošlo mnogo ljudi i generacija koje su se sigurno udaljile od inicijalnih ciljeva osnivača. Naša primarna zadaća je svojim članovima omogućiti dodatno obrazovanje u vidu stjecanja teorijskih i praktičnih znanja, iskustava i vještina. Što se same udruge tiče, podijeljena je u dvije vrste skupina, projektne i funkcijske. Projektne se bave radionicama primjenjivog ekonomskog znanja, dok su  funkcijske skupine poput marketinga i odnosa s javnošću u suštini njihova potpora. Od naših glavnih projekata istaknuo bih Consulting day, događaj s dva panela koji je ove godine okupio stručnjake iz osam poduzeća na temu Spajanje i preuzimanje. Izdvojio bih i Financijski kviz koji se održava u ležernijoj atmosferi izvan fakulteta te njim želimo pokazati da ova tematika može biti vrlo zanimljiva i da se studentski život ne mora vezati samo za fakultet. Pohvalio bih i projekt koji za cilj ima educirati srednjoškolce. Projektom FINtelligent uspjeli smo prenijeti znanje na preko 800 srednjoškolaca u 10 škola. Ono što je zanimljivo je da sam kao student PMF-a sudjelovao na natjecanju University trading tournamenta koji organizira upravo udruga čiji sam predsjednik. Ovo je zaista projekt koji je,  usudio bih se reći, najveći u Hrvatskoj ovog tipa te privlači 500-tinjak sudionika, a fond nagrada je zaista bogat i raznolik.

Smatram da bi mladi članstvo u udrugama trebali gledati u širem kontekstu, kao veliko iskustvo u kojem će upoznati ne samo ljude svoje dobi, već i poslovne ljude iz svijeta visokog biznisa koji će im prenositi znanja i iskustva. Na našim smo se putovanjima, internom projektu Financijski izlet,  uspjeli dosta zbližiti i naučiti nešto iz naših posjeta središnjicama velikih tvrtki poput Morgan Stanleyja. Ovakva iskustva su zaista zadivljujuća, pogotovo kad ste okruženi ljudima iz udruge koji su ambiciozni, sličnih stajališta kao i vi te s kojima možete razmijeniti mišljenja i iskustva.

Za kraj bih volio pozvati mlade, entuzijastične i ambiciozne ljude koji su odlučni u namjeri da nešto nauče i da se u isto vrijeme druže i upoznaju nove, zanimljive ljude da se pridruže ovakvim udrugama jer neće požaliti.

 

 


Odgovori

scroll up button