0%
Posted inHOMO ECONOMICUS Projekti

Nikica Mikulić

Da bismo postigli velike stvari, treba ne samo djelovati, već i sanjati; ne samo planirati, već i vjerovati –Anatole France

 

Nikica Mikulić student je pete godine smjera Analiza i poslovno planiranje. Tijekom svojeg studentskog života sudjelovao je na natjecanju Hrvatska pamet Hrvatskoj i osvojio stipendiju za ljetnu školu na Bledu. Na trećoj godini studija odvažio se na odlazak na studentsku razmjenu u Bruxelles te potom stažirao u Europskom parlamentu. Izvan fakulteta također vodi dinamičan život: jedan je od osnivača Svetonedeljske udruge za mlade, bavi se kriptovalutama i ulaganjem te u slobodno vrijeme uživa u čitanju knjiga.

 

Odabir fakulteta i smjera

Nikica nam govori kako sve do samog kraja četvrtog razreda srednje škole nije znao što upisati.

Iskreno, nisam se vidio nigdje. Uvijek sam bio ambiciozan i htio puno toga ostvariti, no nisam znao što točno. Mislim da je glavni krivac za to bila činjenica da se sve do zadnjeg dana prije odabira fakulteta nisam zapitao što je to što ja želim, što me zanima. Bio sam pod utjecajem okoline, kao većina nas. Slušao sam o tome kako je STEM područje budućnost, no mene je ekonomija, osobito područje poduzetništva i investiranja, oduvijek zanimalo te sam na kraju odabrao Ekonomski fakultet u Zagrebu i danas ne žalim ni najmanje.

Odabrati smjer na Ekonomskom fakultetu nije lagan zadatak, a najteže je ljudima s mnogo interesa, kao što je bilo u Nikičinu slučaju.

Dugo sam se premišljao između smjera Financije i APP-a no shvatio sam da ću na APP-u moći više toga korisnog naučiti s obzirom na moj interes za investiranjem. Zadovoljan sam odabirom, a kolegiji koje bih izdvojio su krizni menadžment i investicijska analiza. Naučili su me da je u poslovnom svijetu, a i privatnom, strateško planiranje od iznimne važnosti ako želimo nešto ostvariti.

 

Natjecanje Hrvatska pamet Hrvatskoj i blockchain tehnologija

U sklopu kolegija Osnove marketinga, Nikica i njegov kolega sudjelovali su na natjecanju Hrvatska pamet Hrvatskoj. Svoju su projektnu ideju bazirali na blockchain tehnologiji. Doznajemo što ih je potaknulo na prijavu.

U početku nismo bili pretjerano zainteresirani za natjecanje, no profesor Miroslav Mandić, čuvši ideju mog kolege i mene, potaknuo nas je da se prijavimo. Zahvalan sam profesoru što nas je pogurao i osvijestio da ako dovoljno vjerujemo u sebe, možemo puno toga postići. Osvojeno prvo mjesto na tom natjecanju bilo je poticaj da nastavim razvijati poduzetnički duh i dodatno se informirati i istraživati područje blockchain tehnologije te same kriptovalute.

Danas su već mnogi čuli za blockchain tehnologiju, no rijetki su se njome počeli baviti u njezinim začecima. Naš sugovornik, zainteresirao se za kriptovalute već 2017. godine zahvaljujući prijatelju s kojim je trenirao.

Volim poduzetništvo i volim nove stvari, a po prirodi sam znatiželjan. U kriptovalutama sam vidio potencijal i htio sam naučiti više o tome. Kako su kriptovalute tada bilježile velik rast, odlučio sam i ja uložiti. Shvatio sam da je za početi ulagati potrebno malo vremena. Račun se za čas napravi i tada sam prvi put uložio u Ethereum. Istina je da je rizik bio velik no i povrati su bili takvi, a ja sam tip osobe koja ne voli propustiti priliku. 

Zahvaljujući natjecanju Hrvatska pamet Hrvatskoj i osvojenom prvom mjestu, Nikica je sudjelovao u Young Managers programu na IEDC Bled School of Management na ljeto 2019. godine. S nama je podijelio svoje iskustvo.

Ono što mi se najviše svidjelo na cijelom programu je biti dio jedne internacionalne skupine ljudi s različitim stavovima i iskustvima od koje sam mogao puno naučiti. Mnogi sudionici bili su znatno stariji od mene i već su bili ostvareni u poslovnom svijetu stoga sam imao priliku čuti i njihove poslovne priče. Puno smo slušali i o „soft skills“ i važnosti komunikacije u poslovnom okruženju s našim suradnicima, ali i odnosu s našim bližnjima i voljenima. To me je iskustvo definitivno potaknulo na intenzivniji rad na sebi i na čitanje kvalitetnih knjiga.

 

Erasmus u Bruxellesu

Još od upisa na fakultet Nikica je razmišljao o odlasku na Erasmus razmjenu. Na četvrtoj godini se odvažio i prijavio na ICHEC Brussels Management School te proveo četiri mjeseca u Bruxellesu. Na pitanje zašto je odabrao upravo Bruxelles odgovara: 

Bruxelles je grad u kojem mnoge važne institucije imaju svoje sjedište. U startu sam bio zainteresiran za praksu u Europskom parlamentu, tako da sam bez puno razmišljanja odabrao Bruxelles kao svoju destinaciju za Erasmus i spojio ugodno s korisnim.

Nikica je na razmjeni, kroz svakodnevne razgovore s prijateljima iz cijeloga svijeta, proširio svoje vidike. Naglašava kako je važno uvijek biti otvoren prema učenju i vlastitom usavršavanju.

Iako je moj engleski prije razmjene bio dosta dobar, nakon razmjene je definitivno bolji i drago mi je da sam imao priliku poboljšati ga kroz neformalne razgovore i zabavu, a ne u učionici. Tada sam se nekako osvijestio koliko je bitno učiti i biti otvoren prema učenju. Uvijek postoji prostor za napredak, a svatko koga upoznamo zna nešto što mi ne znamo stoga su prilike za proširivanje vlastitog znanja doista neograničene.

Nikica nam je objasnio kako u Belgiji imaju drugačiji pristup obrazovanju.

Osim toga, ICHEC je odlična škola i imao sam priliku puno toga naučiti. Naglasak je doista na praktičnoj primjeni znanja i to mi se jako svidjelo. Na jednom smo kolegiju radili simulaciju vođenja države gdje je svatko od studenata zastupao određenu skupinu te smo morali zagovarati naše interese. Zanimljivo je bilo barem na semestar iskusiti drugačiji pristup učenju.

 

Praksa u Europskom parlamentu

Mnogi sanjaju o iskustvu rada u velikim institucijama, no rijetki se odvaže na prvi korak. Naš sugovornik se po završetku nastave na partnerskom fakultetu odlučio prijaviti za praksu u Europskom parlamentu.

Oduvijek me zanimalo vidjeti kako funkcioniraju velike institucije, odnosno kako je to upravljati na makrorazini. Pratim novosti u svijetu, a posebno teme europske integracije. Iz tog razloga sam doista htio odraditi praksu u jednoj takvoj instituciji. 

Osim institucija i političara, i mi građani imamo odgovornost, kaže Nikica i dodaje:

Ono što sam se osvijestio je da treba biti proaktivan, pogotovo mi mladi. U jednu ruku imamo odgovornost prema zajednici napraviti promjenu. Ne volim ljude koji se žale, a ništa nisu spremni poduzeti kako bi promijenili ono što im smeta. Ova me praksa potaknula da dam svoj doprinos društvu te sam s kolegama s faksa osnovao Svetonedeljsku udrugu za mlade – SVENUM.

 

Svetonedeljska udruga za mlade

Nikica i njegovi kolege, osnovali su udrugu s ciljem stvaranja prostora na kojem bi mladi mogli zajedno učiti i rasti, međusobno se motivirati i ostvarivati željene uspjehe. Neki od početnih problema su bili privlačenje interesa mladih te COVID-19 ograničenja. Neovisno o tome, odlučili su krenuti te su 11. prosinca 2020. osnovali udrugu. Zaključuje: 

Ako imaš cilj i viziju, ne postoji prepreka koju ne možeš savladati.

Jedan od projekata koje je Nikica izdvojio je košarkaški turnir Sveta Nedelja 3×3 Hoopfest. Turnir je zaokupio značajan interes šire javnosti te je prepoznat i na nacionalnoj razini. Saznajemo i zašto:

Zahvaljujući suradnji s poduzećem Electrocoin, naš turnir postao je prvi sportski događaj u Hrvatskoj u kojem je dio nagradnog fonda isplaćen u kriptovalutama.

Iako je svaki početak težak, isplati se nastaviti se truditi.

Mogu samo reći da sam iznimno ponosan na rad udruge i naše članove te polako, ali sigurno, dolazimo do našeg prethodno spomenutog cilja stoga smo izazove s početka već i zaboravili.

 

Čitanje

Svoje slobodno vrijeme, iako oskudno, Nikica rado provodi čitajući knjige. Zanimalo nas je koja je knjiga najviše utjecala na njega.

Jedna od prvih knjiga za osobni razvoj koju sam pročitao je „Kako steći prijatelje i naklonost ljudi“ autora Dale Carnagieja. Ova knjiga donosi jako puno savjeta za bolju komunikaciju s ljudima, a smatram da je upravo pravilna komunikacija ključna ako želimo stvarati win-win situacije za obje strane.

David Goggins, bivši američki marinac, autor je knjige “Can’t hurt me” te je česta inspiracija Nikici kada izgubi motivaciju.

David govori o tome kako naš organizam može postići puno više toga nego što nam naš mozak govori da možemo i zato ga moramo pobijediti. Važno je stalno postavljati nove granice kako bismo iz dana u dan napredovali.

Zanimljiv je i stav našeg sugovornika prema čitanju:

Čitanje je jedna od najboljih navika koju sam usvojio u proteklih nekoliko godina. S čitanjem se uvijek stavljamo u poziciju učenika, nekoga tko je otvoren prihvatiti savjet i priznati da ne zna sve na ovom svijetu, a to je nešto što mnogima teško pada. Svatko od nas ima mane i treba raditi na njima, a prvi korak ka poboljšanju je potražiti savjet nekog iskusnijeg.

 

Planovi za budućnost

Imajući na umu svestranost našeg sugovornika, zanimalo nas je gdje se vidi za deset godina.

To je teško pitanje. Puno toga što sam danas postigao, nisam mogao planirati i nisam znao da će se dogoditi. Ipak, vjerujem da ako se svaki dan trudim biti 1% bolji nego jučer i marljivo radim, bit ću negdje gdje želim biti. Trenutno puno vremena ulažem u kriptovalute, s investicijskog aspekta, te u informiranje o blockchain tehnologiji i to me jako zanima. U narednih nekoliko godina ću se sigurno time baviti, a vjerujem da će blockchain tehnologija zasigurno biti dio naše budućnosti te postati nositelj daljnjeg razvoja u Hrvatskoj. Osobno želim doprinijeti tom razvoju te biti pokretač različitih projekata povezanih uz blockchain te već danas radim na nekima.

Usprkos svim postignutim rezultatima, ni Nikica ne uspijeva uvijek biti motiviran, a s nama je podijelio svoja razmišljanja:

Ima dana kada se pitam što je ovo meni trebalo, ali isto tako znam da ne bih mogao voditi život s malo obveza. Ipak, s vremenom sam naučio da ponekad trebam reći „ne“ novim obvezama i jasno postaviti svoje prioritete kako bih se mogao kvalitetno posvetiti onim stvarima do kojih mi je doista stalo. Kada smo svjesni zašto nešto činimo i znamo da to ima svrhu, lakše nam je motivirati se.

 

Savjeti za kolege

S obzirom na bogato studentsko iskustvo, zanimalo nas je koju bi odluku tijekom studiranja Nikica izdvojio kao najznačajniju za svoj život. 

Definitivno odlazak u Bruxelles! Upoznao sam ljude iz cijelog svijeta i proširio vidike u punom smislu riječi. Shvatio sam da postoji toliko toga što možemo ostvariti u životu da bi jednostavno bilo tužno zadovoljiti se nekim minimumom. Osim toga, osamostalio sam se, poboljšao svoj engleski, ali i komunikacijske vještine. Kada komuniciraš s ljudima koji su odgojeni u drugoj kulturi i na drugačiji način, shvatiš da se ništa ne podrazumijeva i da ono što je tebi normalno, ne mora nužno i njima biti normalno. Kada smo toga svjesni, možemo lakše izbjeći konflikte i nesuglasice. Svakako savjetujem svima da iskoriste priliku odlaska na razmjenu čak i ako se ne osjećaju spremnima. Znate onu poslovicu: „Tko ne riskira, ne profitira!“

Za kraj, Nikica je s nama podijelio što savjetuje današnjim brucošima:

Iskoristite prilike koje vam se nude! Ne samo Erasmuse, prakse i natjecanja, već i priliku da pohađate nastavu i svakodnevno slušate i ispitujete profesore koji zasigurno imaju znatno više znanja i iskustva od vas. Od svakoga se može ponešto naučiti!

Kao i svaki student pred kraj svog studentskog života, naglašava i da je bitno pronaći vremena za zabavu, druženje s kolegama i izlazak čak i ako su ispiti blizu. Nikad ne znate koga možete u tom izlasku upoznati!


Odgovori

scroll up button