0%

Preza za pet


2019 - danas

Preza za 5! projekt je Debatnoga kluba EFZG-a koji se provodi već četiri godine. Cilj je projekta podučiti učenike završnih razreda srednje škole kako napraviti dobru prezentaciju, a potom i kako je uspješno prezentirati.

Kako je sve započelo?

Potaknuti vlastitim iskustvom školovanja studenti ekonomije primijetili su kako na fakultetu nisu bili u potpunosti spremni na studentske obveze koje su uključivale javni nastup, odnosno da nisu svi imali dobre prezentacijske vještine koje su im itekako bile potrebne. Zaključili su kako mnogi sve do fakulteta nisu imali prilike unaprjeđivati te vještine, pa su odlučili pomoći svojim budućim kolegama studentima i tako ih unaprijed pripremiti za obveze koje ih čekaju na studiju, a kasnije i u poslovnome svijetu. S tom je idejom nastao ovaj projekt.

 

Gdje se sve održala Preza?

Ove su godine članovi Debatnoga kluba svoje iskustvo i znanje podijelili s učenicima triju srednjih škola: s IX. i XIII. gimnazijom te Srednjom školom Dugo Selo. IX. gimnaziju posjetili su 15. ožujka kada su Prezu za 5! predstavili dvama završnim razredima. Potom su 22. i 24. ožujka posjetili tri razreda Srednje škole Dugo Selo te 24. i 29. ožujka dva razreda XIII. gimnazije. Zbog velika interesa obišli su još dva razreda Srednje škole Dugo Selo 4. travnja.

 

Kako je izgledala prezentacija?

Preza za 5! zamišljena je kao interaktivno predavanje u kojemu su učenici sudjelovali odgovarajući na pitanja izlagača, postavljajući vlastita ili dijeleći svoja iskustva. Studenti su bili vrlo zadovoljni projektom jer su dobili pozitivne reakcije svoje publike, koju su osim učenika činili i pojedini razrednici.

 

Zašto je ovaj projekt važan? 

Konačno, članovi Debatnoga kluba i ove su se godine uvjerili kako su takvi oblici suradnje između škola i fakulteta nužni jer imaju važnu ulogu u poboljšanju komunikacijskih i prezentacijskih kompetencija potrebnih u akademskim, poslovnim, ali i svakodnevnim životnim situacijama.