Site Loader

Već četvrtu večer zaredom, Debatni klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu organizira drugi po redu niz predavanja ciklusa „Uhvati me za riječ“. Cilj predavanja je jednostavan; istaknute uspješne pojedince iz našeg života približiti studentima i mladima putem njihova izlaganja. Ulaz je za sve slobodan, a predavanja se održavaju navečer na fakultetu.

Naša dosadašnja tri gosta bili su K-1 i MMA borac i legenda hrvatskog sporta Mirko Filipović, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i stručnjak za komunikaciju Kristijan Sedak te izvršni direktor jedne od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj Tankerske Next Generation, John Karavanić. Sva su predavanja bila uspješna te izvedena u ugodnoj i opuštenoj atmosferi na profesionalnoj razini. U tome nije zaostajao ni naš četvrti gost, legenda rock scene čije stihove svi znamo; Davor Sučić poznatiji kao Sejo Sexon, frontmen sarajevske grupe Zabranjeno pušenje.

Da će atmosfera biti odlična, dalo se naslutiti odmah na početku. Naš gost ostao je oduševljen izvedbom svog hita od strane fakultetskog zbora Sonus Oeconomicus o kojem nam je odmah krenuo pričati tako nas uvodeći u zanimljivu priču svog odrastanja i karijere. Kako kaže, prva ljubav bila mu je sport, a na gitari se, po mišljenju njegove učiteljice, i nije baš proslavio. Tek nakon što je jedan umirovljeni profesor uvidio potencijalni glazbeni talent, shvatili su da ova buduća rock zvijezda nije ipak toliko netalentirana. Itekako svjestan da svoju karijeru nije izgradio preko noći te da mu je u tome pomoglo nešto sreće uz puno rada, upornosti, ali i zabave, naš gost na komičan i poučan način ispričao nam je svoju priču – od ranih početaka do danas.

Kroz smijeh nam je objasnio kako za svoju prvu ploču vjeruje da je izdana iz sažaljenja, a pjesma Zenica blues čije smo stihove svi nebrojeno puta čuli, uopće se nije trebala naći u njihovom opusu. Kao povjesničar i osoba koja je živjela i djelovala u osamdesetima, naš gost vjerno nam je uprizorio sliku tog doba, objasnivši kako je motivaciju crpio iz bunta prema okolini i mentalitetu periferije. Objasnio nam je i otkuda nadimak Sejo Sexon, kao i ime grupe Zabranjeno pušenje time dokazavši kako su zbilja krenuli na put glazbe radi užitka i zabave. Isto to poručio je i nama; da se bavimo onime što je za nas lijepo druženje, način ekspresije i komunikacije s okolinom. Zbog svoje opuštenosti i neopterećenosti pravilima i normama, često su upadali u nevolje kojih se danas prisjeća sa smješkom.

Slušati našeg gosta zaista je značilo uživati, a poslao nam je i nekoliko moćnih i mudrih poruka. Uz opaske nacionalistima i ksenofobima, Sejo nam je poručio da sve promjene kreću od nas samih te moramo biti samouvjereni u ono što jesmo i što želimo postati. Dodao je kako ne postoje ni mali gradovi, ni mali fakulteti, pa tako ni mali ljudi. Bila je to odlična poruka za sve prisutne s kojom se apsolutno slažemo i zahvalni smo što smo je dobili.

Lovro Ibriks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Društvene mreže

KONTAKTIRAJTE NAS