Site Loader

„Tjedan društvene osviještenosti“ novi je projekt Debatnog kluba EFZG-a koji za cilj ima približiti i osvijestiti mlade ljude i studente o društveno osjetljivim i gorućim temama našega društva. Posjetitelji su imali priliku saznati odgovore i nove spoznaje o pitanjima resocijalizacije bivših ovisnika te demografske slike RH i njenog utjecaja na ekonomiju.

U sklopu prvog dana održana je studentska debata članova Debatnog kluba EFZG na temu „Troškove resocijalizacije trebaju snositi i društvo i resocijalizirani pojedinci“. Debati su prisustvovali članovi udruga za resocijalizaciju: „Udruga Sirius“, „Zajednica Susret“, „Zajednica Cenacolo“ , „Udruga Mondo Nuovo“ i „Udruga Stijena“ te predstavnica ureda za suzbijanje zlouporabe droga dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić.

Debata je bila kratkog oblika s po dvoje predstavnika prve vlade i opozicije te su nakon debate predstavnici udruga ukratko iznijeli dosadašnja iskustva pacijenata u vezi novih sintetičkih droga, njihovom opasnošću i sve većoj dostupnosti.
Događaj je završen prezentacijom dr. sc. Ivandić Zimić o rezultatima i saznanjima provedbe resocijalizacije u Republici Hrvatskoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Lajoš Žager uveličao je otvaranje projekta svojim dolaskom te time podržao inicijativu Debatnog kluba EFZG da pošalje poruku socijalne i društvene osviještenosti Ekonomskog fakulteta.

U sklopu drugog dana održano je predavanje prof. dr. sc. Akrapa na temu „Povezanost demografskog i ekonomskog razvoja na primjeru RH “ u dvorani 3. Prisutni su mogli čuti o demografskim kretanjima na hrvatskim prostorima od 15. stoljeća pa sve do danas te o demografskim prognozama za Hrvatsku do 2050.

Raspravljalo se o aktualnom pitanju budućnosti hrvatskog, sve starijeg stanovništva, neprestanom iseljavanju iz zemlje te mogućim postupcima da se ublaži smanjenje stanovništva. Profesor Akrap se ujedno osvrnuo i na demografske promjene u pojedinim županijama te posljedicama koje su politike bivših vladara imale na današnje stanje razvijenosti Hrvatske.

Nakon predavanja osigurali smo catering  te su svima prisutnima podijeljene majice izrađene posebno za događaj naših sponzora “Uniqa osiguranje“.

Debatni klub EFZG projektom „Tjedan društvene osviještenosti“ nastoji ukazati na važnost društvenih problema Republike Hrvatske te spremnost na raspravu i edukacije s namjerom da buduće generacije uspiju poboljšati trenutno stanje Hrvatske te pomoći u rješavanju trenutačnih problema.

Lovro Ibriks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Društvene mreže

KONTAKTIRAJTE NAS