0%
Posted inUHVATI ME ZA RIJEČ

Ivan Brezak Brkan – Freelancing #sofaedition

Nedavna situacija mnoge je primorala na rad od kuće i  dok za neke ovakav način rada predstavlja pravi pakao, drugima je revno obavljanje zadataka iz udobnosti kreveta, kauča ili naslonjača nešto o čemu su mogli samo sanjati.

Freelancing je pojam koji posljednjih godina ubrzano dobiva na popularnosti, a obično se koristi za osobu koja je samozaposlena i nije nužno dugoročno opredijeljena za određenog poslodavca. Freelancere ponekad zastupa tvrtka ili privremena agencija koja klijentima dodijeluje freelancere, drugi rade samostalno, koriste profesionalna udruženja ili web stranice da bi dobili posao. Freelancing kao oblik rada u Hrvatskoj je još uvijek relativno nov pojam i dalje izaziva skepticizam i nesigurnost.

U posljednje vrijeme sve više stručnjaka odlučuje se upravo na ovakav oblik zaposlenja. Baš kao što radno vrijeme od 9 do 17 sati prestaje biti norma, tako se i sve više pojedinaca odlučuje za freelanceanje upravo radi fleksibilnog radnog vremena i nevezanosti uz ured.  Opredjeljivanje za ovakvu vrstu rada možda djeluje riskantno, no prije donošenja presude potrebno je sagledati sve faktore. U nekim su industrijama freelanceri već standard, primjerice u razvoju softvera, dizajnu i novinarstvu, no i u drugim se područjima – polako, ali sigurno – probijaju jer korporacije sve više traže, i koriste, nezavisne stručnjake. Kada posao zahtijeva specifične zaposlenike koji barataju posebnim vještinama, npr. za programiranje i dizajniranje korporativne stranice ili za organizaciju događanja, tada je najbolje prepustiti stvari u ruke freelancerima. Zapošljavanje takvih stručnjaka ne zahtijeva previše vremena, a njihovo otpuštanje u slučaju nezadovoljstva također je krajnje jednostavno. Isto tako, s aspekta poslodavca, uzmemo li u obzir trošak rada u Hrvatskoj, neisplativo je uzeti nekoga “za stalno” ako je potreba za njegovim uslugama tek povremena. Isplativije ga je angažirati kao vanjskog suradnika odnosno freelancera.

Najznačajnije prednosti odabira freelancinga kao izvora prihoda su slobodan odabir projekata na kojima se želi raditi, mogućnost rada sa stranim klijentima te naplate veće cijene nego u slučaju da radimo s domaćim klijentima, mogućnost putovanja uz rad, bolje upravljanje osobnim vremenom i naravno, ono najočitije, nema gubljenja vremena na putovanje do posla i natrag te sukladno tome manji su troškovi transporta.

Više o temi možete saznati od našeg najnovijeg sugovornika, osnivača Netokracije, Ivana Brezaka Brkana.

#sofaedition

 


Odgovori