0%
Posted inNovosti

Povezaniji nego ikada

Prema posljednjim istraživanjima na svijetu postoji 4.8 milijardi mobitela koji se aktivno koriste. Od toga 44,85 % svjetske populacije posjeduje pametni telefon, što je 3.5 milijardi smartphona. Prije četiri godine bilo je milijardu smartphona manje, dok se u sljedećih godinu dana očekuje rast za 1.3 milijarde uređaja.

Broj pametnih telefona kao i korisnika raste iz dana u dan. Sve više svakodnevnih aktivnosti obavljamo na mobitelu. Od plaćanja računa, čitanja knjiga i igranje igrica pa sve do fakultetskih i poslovnih aktivnosti. Gmail je uz Facebook i Amazon jedna od najpopularnijih i korištenijih aplikacija. Dnevno u prosjeku provedemo 2 sata i 51 minutu ili 171 minutu na mobitelu. Dok čak 20% korisnika provede i do 5 sati koristeći mobitel. Život bez mobitela nam je postao nezamisliv. Čim ustanemo prvo uzmemo smartphone u ruke i provjerimo društvene mreže te odgovorimo na poruke, a dan završimo istom radnjom u krevetu. Tijekom istraživanja u Velikoj Britaniji 2010. godine nastala je riječ nomofobija. Nomofobija je kratica “no-mobile-phone phobia”, a ovaj pojam označava strah od gubitka mobitela, njegovog lomljenja, krađe ili gubitka signala. Malo pomalo postajemo ovisni o mobitelima, a njihova je svrha olakšati život i povećati broj slobodnih sati u danu. Često druženja završavaju korištenjem mobitela, a ne razgovorom i smijanjem. Povezani smo više nego ikada, a družimo se manje. Pisanje pisama kao oblik komunikacije je davno iščeznuo. Potrebno je samo otipkati broj i nazvati osobu, a tako često čujemo da se je izgubio kontakt između ljudi. Postavlja se pitanje koristimo li ove pametne uređaje na pametan način? Pridonose li oni našem životu, osobnom rastu i razvoju ili stvaraju bolest i usporavaju rad mozga?

Prije početka nove akademske godine razmislimo malo o korištenju mobitela i jesmo li pretjerali. U ovoj godini iskusili smo više nego ikada prednosti korištenja mobitela i razne načine komunikacije putem društvenih mreža i aplikacija. Naučili smo cijeniti običan fizički kontakt poput rukovanja ili zagrljaja te druženja na kavama! Pokušajmo što više vremena provesti u prirodi, u druženju s prijateljima i obitelji. Upoznajmo nove ljude i jednostavno uživajmo u danu i stvarajmo uspomene. Koristimo svoje pametne uređaje mudro na dobrobit svih. Svaki dan donosi nove izazove s kojima se susrećemo, ali i trenutke da pokušamo nešto novo i drugačije!

Autor teksta: Petrušić Marija


Odgovori

scroll up button